Jacques

Jacques Happe

Gemeenteraadslid D66 Amersfoort

Copyright © Highlow Communications All Rights Reserved

Jacques Happe

Ik kwam in Breda op 4 juni 1967 om 17.35 uur ter wereld en kreeg van moeder Sophia de doopnamen Jacobus Franciscus Pierre Maria mee. Ik werd geboren als een Janssen en geadopteerd door de familie Happe. Ik luister naar de roepnaam Jacques.

 

Ik heb het als adoptiefkind niet makkelijk gehad en het mezelf in mijn leven niet veel eenvoudiger gemaakt. Eigenwijs als ik was, koos ik meestal de moeilijke, eenzame weg. Die route heeft me langs even zoveel diepe dalen gevoerd als naar grote hoogten geleid. Vallen en opstaan is als een tweede natuur geworden en zoals mijn personal coach Theresa Norris vaak zegt "I admire your strength to get up after life has let you down". Het is míjn weg geweest, of zoals Frank Sinatra zong "I did it my way". En zo is het ook. Het zijn mijn keuzes geweest en hoewel je het je als kind niet realiseert, het vormt je persoonlijkheid: wie je bent en wilt zijn in het leven. Die keuzes bepalen voor een groot deel je lotsbestemming.

 

Acteur

Ik wilde vroeger altijd acteur, presentator of zanger worden. In november 1985 besloot ik te stoppen met het Atheneum en vervroegd mijn militaire dienstplicht te gaan vervullen. In 1986, toen ik in Amersfoort in de Bernardkazerne gelegerd was, probeerde ik invulling te geven aan die wensdroom om in de spotlights te komen. De promotietrein van 'Op Hoop van Zegen' met onder andere Renée van Soutendijk en Danny de Munk kwam langs en met een klein cameraatje maakte ik wat foto's. Twee dagen later meldde ik me op de rode loper van Tuschinski voor de première in de hoop ontdekt te worden als acteur. Ach, ik was net 19 en wat naïef. Wat zeg ik, heel erg naïef. Ik verkocht bijna een foto van een van de trap vallende Danny de Munk aan een weekblad. En nee, ik werd niet ontdekt als acteur.

 

Filmjournalistiek

Mijn maten in het leger vertelden me dat ze me niet als acteur zagen, maar meer als regisseur of producent, omdat ik altijd van alles aan het regelen was. Daar bleek mijn ware kracht te liggen. Ook een niet onbelangrijk detail: ik kan geen tekst onthouden en als acteur, of als zanger, is dat toch wel erg handig! Ik meldde me aan voor de Filmacademie aan het Overtoom in Amsterdam, maar werd niet toegelaten. Dus ging ik over films schrijven voor huis-aan-huisbladen, want als je veel films ziet, dan weet je in ieder geval hoe een goede film eruit moest zien. Die kennis kon ik dan later weer gebruiken als ik alsnog in de filmwereld terecht zou komen. Weer had ik het mis, heel erg mis. Naast mijn journalistiek fotografeerde ik en leverde aan bladen als Panorama, Veronica Magazine en andere maand- en weekbladen. Zo verdiende ik mijn geld, want als journalist verdien je geen droog brood. Ik woonde nog in Heiloo en daar begon ik in augustus 1986 mijn eigen bedrijf Highlow.

PR & communicatie

Als entertainmentjournalist merkte ik dat niet iedere PR-dame even respectabel met journalisten en fotografen omging. Ooit beet de inmiddels gepensioneerde Monique van Schendelen met toe, dat ze mij en mijn 'huis-aan-huisblaadjes' helemaal niet nodig had. Voor haar (veelal slechte!) films had ze alleen maar De Telegraaf en Simon van Collem nodig. Met die houding wist ze bij haar pensionering in 2013 zelfs nog een Gouden Kalf Cultuurprijs te krijgen vanwege haar 'verdiensten' voor de filmwereld. Ze was niet de enige in de PR die de pers als inferieur behandelde. Ik besloot film- en platenmaatschappijen vrijblijvend PR-adviezen te geven. Het werkte slechts een beetje, dus besloot ik na een paar jaar maar definitief te switchen van de journalistiek naar PR en communicatie. Net zoals al eerder, ging ook dit met vallen en opstaan.

 

Carrière

In korte tijd maakte in carrière. Als junior adviseur bij de gemeente Oostzaan in mijn tweede baan al gelijk senior communicatieadvsieur en plaatsvervangend hoofd communicatie bij Koninklijke Horeca Nederland. Daarna teamleider PR & Voorlichting bij de NCRV, managing director bij PR bureau Linden & Barbosa, senior communicatieadviseur bij woningcorporatie Woonmaatschappij/Ymere, communicatiemanager bij Amersfoort Vernieuwt, PR-manager voor zanger Gordon en Head of Press voor commerciële ruimtevaart brancheorganisatie International Space Transport Association. Tegenwoordig ben ik interim communicatieregisseur voor twee wijken in de gemeente Utrecht, waar onder andere drie krachtwijken onderdeel van zijn (Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen-Oost). In 2002 begon ik ook weer met journalistiek en schreef sindsdien professioneel voor onder andere het landelijk persbureau Novum Nieuws over entertainment en het Eurovisie Songfestival. Daarnaast schreef ik lange tijd over Ajax, het Nederlands Elftal, de Tour de France, honkbal, FC Volendam en andere sporten en entertainmentvoor veel huis-aan-huisbladen in heel Nederland. Daarnaast publiceer ik op de eigen sites Alle Show, Alle Sport en AjaxNu.

 

Podium

Het podiumgebeuren, ook al is dit niet mijn carrière geworden, bleef lonken. Ik ben zanger geweest in een niet zo heel erg goed ska-bandje Serial Skanksters. Ik ben locatiemanager/producer geweest voor de BBC en MTV. Ik heb in de redactie gezeten van Avro's Glamourland en het Strijders voor de Liefde on Stage mensenrechtenconcert van Sipke Jan Bousema en Marieke Slinkert van communicatie en PR voorzien en een sportonderdeel geproduceerd. Dit concert is in augustus 2013 uitgezonden door RTL4. Ik heb bijna 10 jaar radioprogramma's gepresenteerd voor Radio 9 Oostzaan, Amsterdam FM en Omroep EVA (Amersfoort). Daarnaast ben ik presentator geweest van festivals in Oostzaan, Haarlem en Amersfoort. Uiteraard heb ik menig persconferentie en programmapresentatie geleid. En... ik ben dagvoorziter geweest voor gemeenten in de IJmond: Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest.

 

Privé

In mijn vrije tijd loop ik graag met mijn lieve rottweiler Sunny, die ik op 21 februari 2013 heb geadopteerd. Ze werd in december 2012 gevonden in een park in Sofia, Bulgarije. Het is niet bekend hoe oud ze exact is, dus houd ik haar adoptiedatum als verjaardag aan en zou ze op 21 februari 2011 geboren kunnen zijn. Ik heb lieve vrienden en familie. Mijn liefste vriendin Sonja draag ik nog altijd dicht op mijn hart. Op 2 mei stierf ze aan de gevolgen van kanker. Tijdens haar ziekbeld hield ik een veel gelezen weblog bij. Ik woon in het mooie dorp Hoogland op het hoogste punt, waar mensen kunnen wonen, de zesde etage van De Toren van Helena, waar ik voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van ben. Ik houd van films kijken en lekker eten en doe dat laatste ook als mystery guest voor Gast is Koning.