Roze Blog

Copyright © Highlow Communications All Rights Reserved

Amersfoort laat homo’s niet in de steek,

maar reageert te passief

Henk was 22 toen hij vijf jaar geleden in de Liendert een appartement kocht. Als homo werd hij door zijn buurt niet geaccepteerd. Beschimpt, bedreigd en mishandeld, zocht hij eind 2012 steun bij de politie en de gemeente, die afhoudend reageerde. Pas in augustus 2013 kreeg Henk, tijdelijk, vervangende woonruimte. Het vooruitzicht dat hij volgende maand weer terug moest naar de Liendert, deed hem een open brief schrijven: “De gemeente is de enige die mij kan helpen en laat mij gewoonweg in de steek.”

 

Het is onbegrijpelijk dat de gemeente niet adequaat reageert op zo’n schrijnend geval. Het is nog niet eens zo lang geleden dat homo’s in Amersfoort op Roze Zaterdag van de straat werden geslagen. Op 26 juni 1982 liep het feest uit op rellen, waarbij de 4000 deelnemers met eieren en stenen werden bekogeld. In 2010 was Amersfoort weer gast van de Roze Zaterdag en was het wél een enorm festijn. Ook rond de Gay Pride op de eerste donderdag in augustus is het normaliter groot feest op de Hof. Helaas zijn er ook voorbeelden dat het anders is. In de nacht van 1 op 2 maart, werd een homojongen op diezelfde Hof mishandeld. Uit angst voor represailles durfde hij geen aangifte te doen. De aangehouden daders mochten naar huis met een boete.

 

Uit eigen ervaring weet ik, dat je soms onconventionele wegen moet bewandelen om door te dringen bij de bestuurders van onze stad. En dan nog helpt het soms maar weinig. Het is namelijk niet voor het eerst, dat de gemeente pas reageert nadat de politiek zich ermee bemoeit. Die passieve en reactieve houding valt op en is zorgwekkend. Zo werd ik onlangs benaderd door een homoman, die inmiddels gescheiden is van zijn echtgenoot, maar toevalligerwijs onder hetzelfde dak leeft. Ze hebben allebei hun eigen woning, maar de gemeente redeneerde dat het hetzelfde adres betrof en de man werd onthouden van sociale bijstand. Zonder hulp van mij zou hij op straat zijn komen staan. Op mijn advies heeft hij een gesprek gekregen met de wethouder, zodat er aan een oplossing gewerkt kan worden.

 

Het lijkt er sterk op dat de gemeente nogal moeite heeft met het homobeleid, dat ze als voorloper wel propageert: “Amersfoort wil een stad zijn waarin iedereen zich thuis voelt en welkom weet. De gemeente ontwikkelt daarom activiteiten om sociale acceptatie van homoseksualiteit te bevorderen.” Ik vraag me af waar die activiteiten uit bestaan. Als je in één week hoort over een mishandeling op de Hof en over de schrijnende situatie rond Henk, wat doet de gemeente dan voor de LHBT-gemeenschap (Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transgender)?

 

“Veiligheid bevorderen kan door preventieve inzet en door op te treden als de veiligheid van LHBT’s in het geding is: als zij geconfronteerd worden met negatieve ervaringen. Inzet op sociale acceptatie is preventief, het raakt aan de oorzaak van onveiligheid van LHBT’s”, staat in het collegebesluit ‘Sociale acceptatie en veiligheid lhbt 2012-2014’. In het geval van Henk hebben politie en gemeente behoorlijk steken laten vallen, waarbij het gevoel van onveiligheid niet omgebogen is. De sociale acceptatie van homo’s is in sommige wijken van Amersfoort absoluut ondermaats. Daar mogen burgemeester en wethouders best wel eens een tandje hoger op inzetten. En hoe preventief heeft de politie geopereerd door de daders van de mishandeling vorige week met een boete naar huis te sturen?

 

“Uitgangspunt voor hem en de gemeente is dat hij een veilige woonomgeving moet hebben”, schreven burgemeester Bolsius en wethouder Van Eijk afgelopen week aan de gemeenteraad over de inmiddels 27-jarige Henk. Pas nadat hij zelf de noodklok had geluid, na 5 jaar ellende. Wat als hij niet zo dapper was geweest door met zijn verhaal naar buiten te treden?

 

De omgeving moet daders van onacceptabel gedrag corrigeren, want in Amersfoort tolereren we zulk gedrag niet. Schrijnende situaties vragen om praktische oplossingen van de gemeente en politie en een mentaliteitsverandering bij de daders. Daar hebben we een bestuur voor nodig dat van doorpakken weet. Een bestuur dat intolerant gedrag niet accepteert en niet pas in actie komt bij publiekelijke verontwaardiging.

 

De gemeente Amersfoort laat homo’s niet in de steek, maar handelt veel te passief en bureaucratisch, waardoor een gevoel van onveiligheid wordt gevoed. Nu moeten we doorpakken. Met de wijken en buurten. Met de nieuwe gemeenteraad en met een nieuw bestuur. Samen kunnen we intolerantie het hoofd bieden en een werkelijk veilige situatie creëren.

 

Samen met u sta ik ook voor een betere en sterkere LHBT-emancipatie in Amersfoort. Dat doe ik op de D66-kandidatenlijst vanaf de elfde plek. Want 11 staat voor: 1 voor lesbiennes, homo's, biseksuelen & transgenders en 1 voor alle Amersfoorters…

 

Heeft u nu of straks na de verkiezingen hulp nodig, mail me dan gerust via JacquesHappeD66[at]highlow.nl. Ik ben er voor u…

 

Jacques Happe

e-mail (klik)

D66 kandidaat #11

 

 

Buitengewoon fractielid

D66 is woensdag 19 maart 2014 de grootste partij van Amersfoort geworden. Helaas ben ik niet met voorkeursstemmen vanaf mijn elfde plek rechtstreeks in de Raad gekozen, maar... maandagavond 24 maart ben ik wel door de fractie als buitengewoon fractielid gevraagd. En dat heb ik met ere geaccepteerd. Ik stel me nu als buitengewoon fractielid gedienstig op naar de bewoners van Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en Stoutenburg Noord. Ik ben er klaar voor!

 

 

Succeswens van Alexander Pechtold

Met een ferme handdruk wenst D66-leider Alexander Pechtold Jacques Happe succes met zijn persoonlijke campagne om een zetel te veroveren in de gemeenteraad van Amersfoort. Lees verder..

 

.

Voor Hoogland

 

Behoud van het dorpse karakter is van groot belang voor Hoogland. Als onderdeel van de gemeente Amersfoort is de identiteit van het dorp nooit verloren gegaan. Lees verder...

Eén voor Hoogland... (1)

Op 19 maart 2014 zijn er verkiezingen en wordt een nieuwe gemeenteraad voor Amersfoort gekozen. Namens D66 sta ik als enige Hooglander op de elfde plek van de kandidatenlijst: één voor Hoogland en één voor Amersfoort. Lees verder...

Voor D66 Amersfoort

Ik wil de inwoners meer betrekken bij wat echt van belang is voor onze stad in het algemeen en Hoogland in het bijzonder. Lees verder...