Blog 6

Copyright © Highlow Communications All Rights Reserved

(foto: © Monique Kooijmans)

Eén voor Hoogland...

...stop met wijzen en reik de helpende hand

Met D66 geloof ik in de kracht van mensen, van Hooglanders, en vooral op de verantwoordelijkheid dat wij gezamenlijk in staat zijn om in oplossingen te denken. Al een aantal jaar heeft Hoogland last van hangjeugd en dat is helaas de afgelopen weken weer toegenomen. Vorige week sloot de gemeente daarom per direct de jongerenkelder voor hangjeugd en ‘beloonde’ hen met samenscholingsverboden.

 

Na een betrekkelijke lange periode van rust, besloot het jongerenwerk in november de kelder van De Neng voor het eerst te sluiten. Er wilde hangjeugd naar binnen, die zij er niet (meer) in wilden hebben. De jongeren stonden in de kou met alle gevolgen van dien. Ik heb me daar publiekelijk over verbaasd, want daarmee werd het probleem van binnen naar buiten De Neng geplaatst.

 

Het jongerenwerk vroeg mij begin dit jaar of ik als Hooglander wilde bemiddelen tussen hen en de hangjeugd. Op 11 februari zijn jongeren, vrijwilligers en jongerenwerkers met mij als bemiddelaar eindelijk eens met elkaar in gesprek gegaan. Er zijn afspraken gemaakt en álle jongeren mochten op de woensdagavond voor een proefperiode van 4 tot 6 weken weer naar binnen.

 

Helaas kwam niet iedereen de afspraken na en dat leverde de afgelopen weken toch weer veel vernielingen op. Voor de gemeente bleef als enige oplossing over, de jongeren met een samenscholingsverbod de straat op te sturen. Hiermee tonen gemeente en jongerenwerk hun machteloosheid om na al die jaren met een structurele oplossing te komen.

 

Laat duidelijk zijn, die vernielingen zijn afschuwelijk en hopelijk beseffen de schuldigen dat zelf ook als ze zich voor de rechter moeten verantwoorden. Maar ik vind de passieve houding van gemeente en jongerenwerk ook schadelijk voor ons dorp. Net alsof met straffen uitdelen en hun hangplek opheffen de overlast verdwijnt.

 

Uit het bemiddelingsgesprek kwam naar voren dat nooit eerder aan onze jeugd is gevraagd naar het waarom van de overlast en wat zij nu eigenlijk zelf willen. Dáár ligt volgens mij het antwoord en heb je de oplossing binnen handbereik. Ik zeg: straf de schuldigen, neem de frustraties weg en ondersteun de andere jongeren in hun wens om iedere avond te chillen, want dat is het enige wat ze willen. Niks meer, maar vooral niets minder!

 

Nu is een nog explosiever situatie ontstaan, want de hangjeugd zonder enig toezicht de straat op sturen, levert meer kans op overlast en vernielingen dan binnen in de jongerenkelder. Stop met wijzen met dat belerende vingertje en reik je hand naar hen die onze hulp nodig hebben. Is dat belonen voor fout gedrag, zoals sommigen betogen? Nee, dat is je bekommeren om onze kinderen, die wij als voorbeeld moeten dienen. Als wij alleen kunnen straffen, tonen we ons zwak zonder hen positief te ontwikkelen.

 

D66 vertrouwt op de kracht van mensen. Ook die van jongeren, die de weg kwijt zijn en hulp nodig hebben. Mijn hulp. Zoals ik me vanaf 19 maart als gekozen raadslid ook op andere gebieden in wil zetten voor wat er onder de mensen leeft, omdat ik me verdiep in onze bewoners. Samen met u sta ik vóór Hoogland, Nieuwland, Kattenbroek en al die andere voormalige Hooglandse gebiedsdelen. Samen met u sta ik voor de gemeente Amersfoort. Dat doe ik op de D66-kandidatenlijst vanaf de elfde plek. Want 11 staat voor: 1 voor Hoogland en ja, 1 voor die hangjongeren, onze Hooglandse en Amersfoortse kinderen…

 

Heeft u nu of straks na de verkiezingen hulp nodig, mail me dan gerust via JacquesHappeD66[at]highlow.nl. Ik ben er voor u…

 

Jacques Happe

e-mail (klik)

D66 kandidaat #11

 

 

 

 

 

 

 

Buitengewoon fractielid

D66 is woensdag 19 maart 2014 de grootste partij van Amersfoort geworden. Helaas ben ik niet met voorkeursstemmen vanaf mijn elfde plek rechtstreeks in de Raad gekozen, maar... maandagavond 24 maart ben ik wel door de fractie als buitengewoon fractielid gevraagd. En dat heb ik met ere geaccepteerd. Ik stel me nu als buitengewoon fractielid gedienstig op naar de bewoners van Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en Stoutenburg Noord. Ik ben er klaar voor!

 

 

Succeswens van Alexander Pechtold

Met een ferme handdruk wenst D66-leider Alexander Pechtold Jacques Happe succes met zijn persoonlijke campagne om een zetel te veroveren in de gemeenteraad van Amersfoort. Lees verder...

 

 

Voor D66 Amersfoort

 

Ik wil de inwoners meer betrekken bij wat echt van belang is voor onze stad in het algemeen en Hoogland in het bijzonder. Lees verder...

Voor Hoogland

Behoud van het dorpse karakter is van groot belang voor Hoogland. Als onderdeel van de gemeente Amersfoort is de identiteit van het dorp nooit verloren gegaan. Lees verder...

D66 Amersfoort

Op 19 maart 2014 vinden de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen plaats. D66 Amersfoort is al volop bezig met de voorbereidingen. Lees verder...

Ik schaam me

 

Vanuit mijn intrinsieke motivatie om goed te willen doen voor mijn medemens ben ik de politiek in gegaan. Ooit zei iemand tegen mij: "je lijdt aan een Moeder Theresa Complex. Stop daarmee. Je kunt niet de hele wereld redden." Toch ben ik de politiek in gegaan om iets te kunnen en willen betekenen voor mijn medemens. Zoals ik ieder jaar mijn expertise als communicatiespecialist ten dienste stel aan een goed doel. Zoals ik me veelvuldig inzet voor maatschappelijk betrokken organisaties.

 

Ik verwacht niet dat iedereen diezelfde passie met mij deelt om goed te willen doen. Ik snap dat het soms zwaar is jezelf weg te cijferen voor een ander. En dat het vervelend is dat je niet altijd bedankt wordt op de wijze die jij verlangt. Ik snap het, als je je gezin, werk of rust niet op wilt geven om een ander te helpen. Ik snap het dat er mensen zijn die andere keuzes maken.

 

Ik snap ook, dat er mensen zijn in andere landen, die in armoede leven, in een oorlogsgebied wonen of onderdrukt worden en daar van weg willen. Ik snap dat die mensen naar het internet gaan en op Google zoeken naar rust en vrede en die reis daadwerkelijk willen ondernemen. Ik snap het dat deze mensen dan terecht willen komen in mooiere oorden als Nederland, waar er mensen zijn die aan een Moeder Theresa Complex lijden.

 

Maar ik snap niet, dat er mensen zijn, die zeggen "geef Nederland terug aan ons". Heb ik dan gemist dat Nederland niet meer van Nederland is? Ik snap mensen niet, die zeggen dat ze vluchtelingen betitelen als gelukszoekers. Die vergeten waarschijnlijk dat we dat in de kern allemaal zijn. We kopen tenslotte allemaal loten bij de Postcodeloterij of de Staatsloterij op zoek naar geluk.

 

Ik snap niet, dat er mensen zijn, die vinden dat de vluchtelingenstroom uit Islamitische landen "het voortbestaan van onze mensheid" in gevaar brengt. Hoe verzin je het? Zeker vergeten, dat het Germaanse Nederland opgebouwd werd door Hugenoten, Spanjaarden, Portugese Joden, Indonesiërs, Surinamers, Marokkanen, Turken en noem maar op. Hebben zij de mensheid in ons voortbestaan bedreigd?

 

Ik snap dus ook niet, dat er mensen zijn, die vinden dat ze in opstand moeten komen tegen vluchtelingenopvangcentra. Ontredderde mensen, die een traumatische reis hebben ondernomen met een verschrikkelijk risico op de dood. Mensen die hun hele hebben en houwen achterlieten, omdat waar zij woonden het risico op de dood te groot was.

 

Ik schaam me voor de mensen, die vluchtelingen terug willen sturen dood en verderf in. Ik schaam me voor mensen, die extreemrechtse gedachten spuien op Facebook, op Twitter, bij de buurtsuper, op straat, of waar dan ook. Ik schaam me voor die mensen, die niet weten dat ons land is gebouwd op een fundament van culturele verschillen en religieuze diversiteit.

 

Ik schaam me als volksvertegenwoordiger, dat ik ook voor die mensen moet vechten, die de verschoppelingen der aarde geen recht wensen te geven op een eerlijker bestaan. Ik schaam me voor Amersfoorters, die vergeten zijn, dat wij als stad 99 jaar geleden duizenden Belgen opvingen. Veel meer dan nu en in een veel kleinere gemeente. Ik schaam me voor mensen, die respectloos omgaan met de medemens. Maar..., mijn schaamte zet ik om in trots, omdat ik ook voor hen blijf vechten.

 

Ik ben ook trots op de mensen die wel mensen in nood de helpende hand reiken. Mensen die opstaan en zich laten horen. Die net als ik óók lijden aan een Moeder Theresa Complex!

 

#VluchtelingenWelkom